HomeEtenFruit bewaren: zó houd je je zomerfruit langer vers...

Fruit bewaren: zó houd je je zomerfruit langer vers en lekker

Zomerfruit, zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen en bramen, is zo halverwege het jaar volop verkrijgbaar in supermarkten of bij de plaatselijke groenteboer. Enige nadeel is echter dat het fruit snel zacht wordt, beschimmelt en fruitvliegjes aantrekt, zeker tijdens de warme en klamme zomerdagen. Wat kun je doen om je fruit langer vers én lekker te houden? Wij hebben een aantal tips voor je.

Fruit is enorm kwetsbaar en bederft snel, zeker als het zacht fruit betreft. In de zomermaanden eten we vaak aardbeien, bessen, bramen en frambozen – en dit soort zomerfruit is enorm vatbaar voor invloeden van buitenaf. Met name tijdens de zwoele zomerdagen, waarbij het ook binnenshuis enorm warm kan worden, wordt fruit snel zacht, begint het te verkleuren, ontstaat er schimmel en verschijnen er fruitvliegjes. Soms doemen deze verschijnselen al op de dag van aankoop op. Enorm frustrerend, maar met onderstaande tips kun je er voor zorgen dat dit jou niet langer overkomt. Deze trucs helpen je het fruit langer vers en lekker te houden.

1. Kies het beste fruit

Of je nu op de markt, in de Albert Heijn of bij de plaatselijke groenteboer staat, neem je tijd om het juiste fruit te kopen. Vermijd de aankoop van overrijp of beschadigd fruit. Het komt ook regelmatig voor dat – bijvoorbeeld bij een bakje blauwe bessen – er al een aantal beschimmelde stuks aanwezig zijn. Vermijd deze, want ook al ziet het merendeel er nog goed uit, schimmel verspreidt zich razendsnel. Kies voor stevig, onbeschadigd en schoon fruit. Dit bevordert een langere houdbaarheid.

2. Ga het fruit niet gelijk wassen

Veel mensen hebben de neiging het fruit na aankoop direct te wassen, alvorens het in de koelkast of fruitmand te leggen. Doe dit niet. Vocht versnelt het bedervingsproces en geeft schimmel een goede omgeving om in te gedijen. Was je fruit pas als je het gaat eten.

3. Azijnbadje

Een oplossing van water en natuurazijn doodt schimmelsporen, bacteriën en pesticiden die aanwezig (kunnen) zijn op het fruit. Met name bespoten fruit heeft baat bij een azijnbadje, aangezien je hiermee een deel van de gebruikte chemicaliën kunt verwijderen. Spoel daarna na met water en droog het fruit goed af als je het niet direct gaat consumeren. En wees niet bang, je fruit gaat niet naar azijn smaken.

4. Bewaar je fruit niet standaard in de koelkast

Niet al het fruit kan langer bewaard worden wanneer je het in de koelkast legt. Met name exotisch fruit, dat groeit bij hoge temperaturen in een warm klimaat, kan beter buiten de koelkast bewaard worden. Denk hierbij aan ananas, banaan, citroen, mango en mandarijn. Fruit dat je wel goed in de koelkast kunt bewaren, zijn onder meer aardbeien, appels en bessen. Het Voedingscentrum heeft hier een handig lijstje voor.

6. Gebruik luchtdoorlatende bakjes

Bewaar je je fruit in bakjes, zorg dan dat er lucht bij kan komen. Bakjes met lucht- of ventilatieroosters bevorderen de luchtcirculatie en dat voorkomt condensatie en vochtophoping, wat een walhalla is voor schimmels.

7. Verwijder bedorven fruit

Mocht je tussen je fruit bedorven items zien, haal deze dan direct weg, want voor je het weet tasten ze de rest van je fruit aan. Voorkom dat de rest van je fruit besmet raakt, want zo verlang je de houdbaarheid.

8. Invriezen

Je kunt het meeste fruit ook prima invriezen. Je behoudt hiermee de voedingsstoffen, maar stopt de groei van bacteriën en schimmels. Bevroren fruit leent zich prima voor gebruik in smoothies of als toevoeging in een waterkan.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meest gelezen