Komkommers worden in Nederland in overvloed gegeten en dat is een goed teken. Komkommers zijn namelijk niet alleen erg lekker, maar wist je ook dat ze – behalve dat ze voor 95% uit water bestaan – stampvol vitaminen, mineralen en antioxidanten zitten? Met name als je op zoek bent naar een bron van vitamine K, vitamine C, Kalium, Fosfor of flavonoïden, zit je met een komkommer meer dan goed.
De komkommer is een uiterst populaire groente en dat komt mede omdat de komkommer bijzonder breed inzetbaar is in de keuken. Daarnaast bevat een komkommer weinig calorieën en kan deze ook prima als tussendoortje gegeten worden. Komkommers zijn tevens enorm gezond, ondanks het feit dat ze voor ruim 95% uit water bestaan. Ook de schil, die door veel mensen vaak wordt weggegooid, zit vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is dan ook zeker aan te raden de schil ook te verorberen. Neem bij voorkeur een biologische komkommer, dan weet je dat er geen restanten van chemische bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn.
Welke gezondheidsvoordelen een komkommer allemaal met zich meebrengt, heeft De Gezondheidskrant hieronder voor je op een rij zet. De vitaminen, mineralen en antioxidanten zijn per categorie gesorteerd op de aanwezige hoeveelheid (van veel naar weinig) in de komkommer.
Vitaminen
- Vitamine K
- Vitamine C
- Foliumzuur (vitamine B9)
- Vitamine A (in de vorm van bétacaroteen)
- Vitamine B5 (pantotheenzuur)
- Vitamine B6 (pyridoxine)
- Vitamine B1 (thiamine)
- Vitamine B2 (riboflavine)
- Vitamine B3 (niacine)
Mineralen
- Kalium
- Fosfor
- Calcium
- Magnesium
- Natrium
- Mangaan
- IJzer
- Zink
Antioxidanten
- Flavonoïden
- Bétacaroteen (provitamine A)
- Lignanen
- Triterpenen
Voordelen eten schil komkommer
Zeker wanneer je een biologische, onbespoten komkommer in handen hebt, is het absoluut een aanrader de schil lekker te laten zitten. Niet alleen geeft deze een extra bite aan je komkommer, ook bevat de schil een hoge concentratie van een aantal van de hierboven genoemde voedingsstoffen. Vitamine K, Vitamine A, Kalium en Magnesium vind je voornamelijk of in hogere concentraties in de schil van de komkommer, evenals de antioxidanten flavonoïden en bétacaroteen (provitamine A). Hoewel deze voedingsstoffen dus niet exclusief in de schil voorkomen, zijn hun concentraties daar doorgaans hoger dan in het vruchtvlees. Het consumeren van de schil kan dus een betere bron van deze nutriënten zijn.
