Steeds meer mensen kiezen voor biologisch/organisch groente en fruit, omdat ze denken dat deze – in tegenstelling tot de gangbare, conventionele varianten – niet bespoten worden. Maar dit is een misvatting. Bij biologisch landbouw wordt ook gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Echter, er is wel een wezenlijk verschil in hoe en wat er gebruikt wordt. De keuze voor bio of organic blijft dan ook de meest verstandige keuze voor groente en fruit.
Bio groente en fruit zijn onbespoten, zo denken velen. Daarom zou biologische teelt ook beter zijn voor mens en milieu. Maar dit is niet helemaal waar. Net als conventioneel geteeld groente en fruit, wordt ook in de biologische teelt gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Nu hoor ik je denken: ‘Waarom zou ik dan nog voor de veel duurdere bio-varianten kiezen?’ Goede vraag, maar gelukkig hoef je niet bang te zijn dan dit weggegooid geld is geweest. De bio of organic varianten zijn nog steeds verreweg de beste keuze als je gezondheid je lief is. Maar hoe zit dat dan, als er wel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt? We leggen het je uit.
Bestrijdingsmiddelen bio vs. conventioneel
Hoewel er in de biologische teelt ook gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen, zit er een wezenlijk verschil in wát en hoe veel er wordt gespoten ten opzichte van conventionele groente- en fruitteelt. Bij biologische landbouw wordt er alleen gebruik gemaakt van natuurlijke of mineralische middelen, zoals zwavel, koper, plantaardige oliën etc. Het gebruik van pesticiden is echter niet verboden bij biologische landbouw, maar mag alleen gebruikt worden als natuurlijke methoden niet werken.
Bij gangbare teelt zijn de gebruikte middelen een stuk extremer en agressiever, ook voor het milieu. Er wordt een breed arsenaal een chemisch-synthetische pesticiden gebruikt, waaronder glyfosaat, fungiciden en isecticiden. Het voordeel is dat deze middelen vaak krachtiger zijn en langer werken, maar ze zijn behoorlijk schadelijk voor het menselijk lichaam, bodemleven, waterkwaliteit en organismen zoals bijen. Deze pesticiden worden bij gangbaar groente en fruit al uit voorzorg ingezet, terwijl bij de biologische varianten het bespuiten niet routinematig wordt gedaan, maar alleen als het echt nodig is. Een biologische appel bijvoorbeeld bevat daardoor een stuk minder schadelijke residuen dan een appel die conventioneel gekweekt is.

Organic beter voor mens én milieu
Maar niet alleen de intensiteit en de gebruikte middelen bij het bespuiten van biologisch voedsel is anders in vergelijking met de gangbare teelt. Biologisch landbouw heeft nog meer voordelen. Biologische boeren zijn gebonden aan strikte regels, vastgelegd in Europese wetgeving (EU-verordening 2018/848), waardoor er ook jaarlijks streng gecontroleerd wordt. Tevens wordt er bij biologisch telt aan plaagbestrijding via insecten gedaan in plaats van dat er gif gebruikt wordt. Ook wordt er een kunstmest gebruikt maar compost en organische bemesting, bijvoorbeeld voor de bodemgezondheid. Dit maakt dat bio-producten niet alleen beter zijn voor ons als mens, maar ook voor de natuur. Er komen een stuk minder schadelijke stoffen in de natuur terecht.
Pesticiden residuen op voedsel
Dat biologisch eten, ondanks dat het vaak dus ook bespoten is, een stuk veiliger en gezonder is voor mens en milieu, blijkt uit diverse metingen, bijvoorbeeld van de EFSA en in Nederland de NVWA. Gangbaar geteeld voedsel bevat veel vaker sporen van pesticiden dan biologisch voedsel. Hoewel de residuen op conventionele voedselwaren vaak binnen de wettelijk gestelde limieten blijven, wil je er het liefst zo min mogelijk van binnen krijgen als je gezondheid je lief is. Daarnaast is het effect van de verschillende pesticiden – zeker bij kinderen en zwangere vrouwen – nog onvoldoende in kaart gebracht. Biologisch producten bevatten zelden residuen. Bij veel controles wordt zelfs helemaal niets waargenomen.

Voedingswaarde biologisch groente en fruit hoger
Diverse wetenschappelijke studies hebben gekeken naar het verschil in vitaminen, mineralen en antioxidanten in biologisch en conventioneel groente en fruit. In de biologische varianten werden vaak meer antioxidanten, zoals polyfenolen en flavonoïden, aangetroffen. Het verschil in vitaminen en mineralen is er ook, maar is beduidend kleiner.
Bio ook bespoten, maar veel betere keuze
Het is dus zo dat ook biologisch/organisch groente en fruit wordt bespoten, maar de manier waarop dit gebeurt en de hoeveelheid is compleet anders dan bij gangbare teelt. Daarnaast is er meer oog voor mens, dier en milieu, wat biologisch en organisch dus overduidelijk een betere keuze maakt wanneer je weer eens in de supermarkt staat.
