HomeEtenDít is veel gevaarlijker dan suiker, maar de supermarkt...

Dít is veel gevaarlijker dan suiker, maar de supermarkt ligt er vol mee

Suiker, we weten allemaal dat het slecht is en dat we er niet teveel van moeten eten. Vaak beginnen we bij het eten van minder suiker als we gezonder willen eten, minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel nastreven of willen afvallen. Maar wist je dat er koolhydraten zijn (suiker is één van de vele koolhydraten), die nog veel gevaarlijker zijn voor je lichaam?

Wanneer mensen denken aan suiker, dan denken ze vaak aan de bekende tafelsuiker, ofwel sucrose (glucose + fructose). Deze vorm van suiker valt onder de koolhydraten, net als zetmeel en voedingsvezels dat ook doen – maar dan in een andere categorie. Alle suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers. Maltodextrine, waar we het in dit artikel over gaan hebben, is een koolhydraat dat wordt gewonnen uit maïs, rijst, aardappelen of tarwezetmeel. Vervolgens wordt het sterk bewerkt. Het werkt in het lichaam vele malen heftiger dan pure suiker, maar toch staat het officieel niet als suiker geclassificeerd. En dat maakt maltodextrine extra gevaarlijk. Het zit in extreem veel bewerkte voedingsmiddelen, maar wanneer je het etiket leest zal je nooit weten dat je met de grote broer van normale tafelsuiker te maken hebt. Wat maltodextrine precies is, hoe het werkt en waarom het vele malen gevaarlijker is dan ‘normale’ suiker, leggen we je uit.

Wat is maltodextrine?

Maltodextrine is een koolhydraat dat vaak voorkomt in bewerkte voedingsmiddelen. Het is een wit, poederachtige, reukloze substantie met een milde zoetheid en wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel, vulmiddel of om de textuur te verbeteren. Zoals gezegd wordt maltodextrine in de basis gemaakt van maïs, rijst, aardappelen of tarwezetmeel. Dit wordt vervolgens bewerkt met enzymen of zuren. Hoewel de basis een natuurlijke oorsprong kent, is het eindproduct sterk bewerkt. Hoewel maltodextrine officieel niet geclassificeerd staat als een suiker, werkt het in het lichaam grotendeels hetzelfde.

Waarom is maltodextrine gevaarlijker dan suiker?

De glycemische index (GI) is een tabel die aangeeft hoe snel koolhydraten in voedingsmiddelen worden afgebroken en in het bloed worden opgenomen als glucose. Hierdoor kun je zien welke koolhydraten een snelle piek geven in je bloedsuikerspiegel, iets dat je eigenlijk te allen tijde wil voorkomen. Pure glucose zit vaak dan ook rond een score van 100, tegen het maximale aan. Tafelsuiker wordt meestal ingeschaald op een score van 65, wat relatief hoog is, maar niet enorm schokkend. Maar waar zit maltodextrine, een koolhydraat dat niet aangemerkt staat als een suiker? Schrik niet: maltodextrine heeft een score van om en nabij de 95. Daarmee scoort het niet alleen vele malen hoger dan tafelsuiker, maar ook veel hoger dan bruine suiker (70), koekjes (70), bier (70), pannenkoeken (66), pizza (60) en ga zo maar door.

Wat doet maltodextrine met je lichaam?

Maltodextrine heeft een zeer hoge glycemische index, veel hoger dan die van suiker. Dit betekent dat het net als suiker leidt tot snelle bloedsuikerpieken en daaropvolgende dips, wat dezelfde risico’s met zich meebrengt voor insulineresistentie, diabetes type 2, en gewichtstoename. Dit verhoogt het risico op obesitas, wat weer geassocieerd is met een reeks gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, en bepaalde vormen van kanker. Bijna alles waar voor gewaarschuwd wordt met betrekking tot overmatige consumptie van suiker, geldt nog veel meer voor maltodextrine.

In welke producten zit maltodextrine?

Helaas zit maltodextrine in tal van bewerkte voedingsmiddelen. Zo zit het bijvoorbeeld in sportdranken en energierapen om snel een piek in energie te geven. In sauzen en dressings wordt het gebruikt als verdikkingsmiddel en in snoep en dessert is het vaak toegevoegd om de textuur en zoetheid te verbeteren. Het zit echter ook regelmatig in zuivelproducten, zoals ijs en yoghurt. Zelfs producten die claimen ‘suikervrij’ te zijn, bevatten vaak maltodextrine.

Producten die verhoudingsgewijs veel maltodextrine bevatten zijn onder meer de drankjes van AA Drink, Gatorade en Red Bull, maar ook de kant-en-klare maaltijdshakes van SlimFast en Herbalife of de snoepjes van Haribo en Mentos. Vergeet ook zeker niet de margarine en smeerboter van Blue Band en Becel niet of Pringles-chips. En wat te denken van de gezond ogende ontbijtgranen van Kellogg’s of de kant-en-klare soepmixen van Unox? Lees goed de labels op de producten en vermijd waar mogelijk voedingsmiddelen waar maltodextrine aan is toegevoegd. Je kunt nog beter suiker eten.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meest gelezen