Pure chocolade, met minimaal 70% cacao, heeft enorm veel gezondheidsvoordelen. Rauw, onbewerkt cacaopoeder is eveneens een uitstekende optie als een optimale gezondheid je uitgangspositie is. Een recente klinische studie aan de University of California, San Francisco heeft uitgewezen dat de cellulaire gezondheid en de productie van stamcellen wordt verhoogd bij een dagelijkse inname van een kleine hoeveelheid pure cacao.
Dat pure chocolade diverse voordelen heeft voor je gezondheid, is al langer bekend. Onder meer dit onderzoek uit 2018 toonde aan dat pure chocolade, met minimaal 70% cacao, positieve effecten heeft op je brein, geheugen, stressniveaus en stemming. Maar pure chocolade is ook goed voor je hart en kan zelfs je stamcelproductie verdubbelen, zo wijst nieuw onderzoek van de University of California uit. De stamcelproliferatie wordt verhoogd en de stamcelmobilisatie en stamcelactiviteit verbeterd.
Flavonoïden spelen sleutelrol in pure chocolade
De sleutel in pure chocolade of cacaopoeder? De antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Pure chocolade bevat bijzonder veel flavanolen. Daarnaast is het rijk aan magnesium, ijzer, koper en mangaan. Deze mineralen ondersteunen onder andere de botgezondheid, energiestofwisseling en het immuunsysteem.
Pure chocolade bevat gemiddeld 100-300 mg flavonoïden per 30 gram (afhankelijk van de kwaliteit en het cacaogehalte). De belangrijkste soorten flavonoïden in chocolade zijn epicatechinen, catechinen en procyanidinen. In rauw onbewerkt cacaopoeder zitten overigens nóg meer flavonoïden, omdat deze geen toegevoegde suikers of vetten bevat. De hoeveelheid flavonoïden in pure chocolade is enorm. Ter vergelijking: blauwe bessen, frambozen en bramen bevatten gemiddeld 50-100 mg flavonoïden per 100 gram. Of citrusvruchten: 20-50 mg flavonoïden per 100 gram. Je hoeft in verhouding dus maar weinig pure chocolade te consumeren voor een flinke dosis flavonoïden.
Flavonoïden in pure chocolade krachtpatser voor gezondheid
En waar zijn die zogenoemde flavonoïden dan precies goed voor met betrekking tot je gezondheid? Ze helpen onder meer je bloeddruk te verlagen, de bloedtoevoer te verbeteren, je LDL-cholesterol (bekend als slecht cholesterol) te verlagen en het goede HDL-cholesterol te verhogen. Flavonoïden versterken het immuunsysteem door ontstekingen te verminderen en de afweer tegen schadelijke stoffen te verbeteren. Daarnaast stimuleren ze de bloedtoevoer naar de hersenen en beschermen ze tegen cognitieve achteruitgang. Flavonoïden worden dan ook meer dan eens gezien als hulpmiddel om ziekten als Alzheimer en Parkinson te voorkomen. En wat te denken van de antioxidante werking: ze neutraliseren vrije radicalen, die schade aan cellen en weefsels veroorzaken, en verminderen het risico op kanker en chronische ziekten. Tot slot verbeteren flavonoïden de insulinegevoeligheid en helpen ze de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Een hele waslijst aan gezondheidsvoordelen dus. En daar komen sinds kort dus de voordelen met betrekking tot de stamcellen bij.

Waarom geen melk- of witte chocolade?
Bovengenoemde gezondheidsvoordelen gelden alleen voor pure chocolade of rauwe cacaopoeder. Maar waarom niet voor melkchocolade of witte chocolade? Dit heeft met name te maken met het cacaogehalte. In melkchocolade zit doorgaans een stuk minder cacao. Hierdoor zitten er aanzienlijk minder flavonoïden en antioxidanten in. Hoewel melkchocolade nog steeds wat mineralen bevat, is de hoeveelheid beduidend lager. Daarnaast bevat melkchocolade vaak veel suikers en vetten.
Witte chocolade kun je amper chocolade noemen, want daar komt helemaal geen cacao aan te pas. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melk. Het bevat geen vaste cacaobestanddelen en daardoor geen flavonoïden of antioxidanten. Wel bevat het veel suiker en vet. Lekker is het zeker, maar gezond allerminst.
Hoeveel pure chocolade per dag is gezond?
Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar de ideale hoeveelheid pure chocolade per dag, maar een paar gram per dag lijkt momenteel een gunstig effect te hebben op het lichaam. In de diverse onderzoeken die zijn gedaan werd met verschillende hoeveelheid getest. Op dit moment lijkt het nemen van twee stukjes pure chocolade van reep, met minimaal 70% cacao, een goede hoeveelheid om je gezondheid middels bovengenoemde voordelen te verbeteren. Je kunt ook rauwe cacaopoeder gebruiken en hier bijvoorbeeld chocolademelk van maken. Onbewerkt cacaopoeder heeft een hogere concentratie aan flavonoïden en bevat veel minder suiker en vet.
