Citroensap, iedereen heeft het wel eens ergens voor nodig. Of het nu voor het koken is, om schoon te maken of om je gezondheid te verbeteren. Echter, het kan soms een hels karwei zijn om zonder te knoeien de maximale hoeveelheid sap uit je citroen te persen. Maar wist je dat er een doodeenvoudige methode bestaat om je citroen maximaal uit te knijpen?
Laten we gelijk even iets uit de wereld helpen: de foto bij dit artikel is niet de perfecte manier om je citroen te persen en het maximale aan sap uit de vrucht te halen. Ja, je krijgt zeker wel wat sap los uit de citroen, maar dit komt vaak inclusief vliesjes en pitjes. Daarnaast komt vaak je hele hand onder het citroensap te zitten en dat lekt dan weer vanaf de onderkant van je pols naar beneden, richting je hapje, dranken of wat je ook aan het bereiden bent waarvoor citroensap nodig is.
Doodeenvoudige manier om citroen te persen
Het enige wat je nodig hebt om een citroen optimaal te persen, is een tandenstoker, hoewel een mesje of iets anders met een dunne scherpe punt ook volstaat. Deze methode werkt het best als je de citroen even heen en weer rolt over het aanrecht met je vlakke hand, maar dit is niet noodzakelijk. Prik simpelweg een gaatje onderin de citroen, duw de tandenstoker iets naar binnen en draai voorzichtig een paar keer rond door de binnenkant van de citroen. Voilà, that’s it!
Houd de citroen nu verticaal, uiteraard met het gaatje naar beneden, boven je pan, glas of kom, en perst hem met twee handen uit. Je zal zien dat het citroensap netjes in een rechte straal naar beneden komt, zonder pitjes of vezels. Handig!
Bekijk de video hieronder om te zien hoe je deze methode toepast:
Voedingswaarde en gezondheidsvoordelen citroensap
Wist je dat citroensap enorm gezond én veelzijdig is? Zo bevat het sap uit de vrucht 30 tot 40mg vitamine C, wat goed is voor zo’n 40-50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast bevat citroensap ook nog kleinere hoeveelheden vitamine B1, B2, B5 en B6, essentieel voor je energieproductie en zenuwfuncties. En wat te denken van de aanwezige mineralen en antioxidanten in citroensap? Deze gele vrucht is rijk aan kalium, calcium, magnesium, fosfor en flavonoïden.
Ook is citroensap op tal van manieren in te zetten en biedt het verschillende gezondheidsvoordelen. Het versterkt je immuunsysteem, ondersteunt de spijsvertering, werkt goed in een detox, bevordert de gezondheid van de huid, helpt bij gewichtsverlies, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten én heeft een alkaliserend effect op je lichaam. Citroensap wordt ook vaak gebruikt als natuurlijk medicijn, in het huishouden (vanwege de antibacteriële eigenschappen) en voor schoonheidsbehandelingen.
