Na een zomer intensief barbecueën is het niet onverstandig je BBQ eens een écht grondige reinigingsbeurt te geven. En dat doe je bij voorkeur met natuurlijke middelen, in plaats van met commerciële schoonmaakmiddelen die vaak schadelijke stoffen bevatten zoals natriumhydroxide, butylglycol, ammoniak en petroleumdestillaten. Wist je dat je met een citroen, wat azijn en een beetje baking soda je barbecue weer (bijna) helemaal als nieuw kunt laten lijken? Hoe je je barbecue schoonmaakt, leggen we je hieronder uit.
Je barbecue schoonmaken kan een intensieve klus zijn. Roest, aangekoekte roosters en vetresten: het zijn niet de meest eenvoudige dingen om te verwijderen. Met een doekje en wat warm water kom je dan doorgaans ook niet zo ver. Op de markt zijn diverse middeltjes te krijgen om je barbecue, grill of braai schoon te maken, maar deze bevatten doorgaans tal van schadelijke- en gevaarlijke stoffen. De chemische samenstelling is weliswaar effectief bij het reinigen van je BBQ, maar is ook enorm schadelijk voor je gezondheid. Veel van deze stoffen kunnen brandwonden, huid- of oogirritaties of schade aan de longen veroorzaken.
Het is dan ook sterk aan te raden om voor natuurlijke middelen te kiezen om je barbecue te reinigen. En deze zijn net zo effectief, mits je weet hoe je ze moet gebruiken. Daarnaast zijn deze natuurlijke middelen doorgaans een stuk goedkoper in aanschaf dan de commerciële chemische middeltjes, zelfs als je voor de aanbevolen biologische (iets duurdere) producten gaat. Maar wat heb je precies nodig en hoe ga je te werk om je grill weer brandschoon te krijgen?
Benodigdheden
- Witte natuurazijn
- Baking soda
- Citroen
- Grof zeezout
- Borstel of schuurspons (bij voorkeur natuurlijke vezelborstel of roestvrij staal)
- Olijfolie
- Zachte doek of spons
- Water
- Afwaszeep (bij voorkeur biologisch afbreekbaar)
- Spuitfles (optioneel)
1. Roosters barbecue schoonmaken
Methode met azijn en baking soda: Meng gelijke delen witte azijn en water en doe dit optioneel in een spuitfles om het eenvoudiger aan te brengen op de roosters van je BBQ. Breng het aan op de roosters en strooi er vervolgens wat baking soda overheen. Laat het schuimen en inwerken voor zo’n 10-15 minuten. Schrob de roosters met een borstel en spoel af met voldoende water.
Methode met citroen en zout: Snijd een citroen doormidden en doop de twee helften in grof zeezout. Gebruik de citroen vervolgens als borstel en schrob ermee over je roosters. Schrob indien nodig na met een borstel. Spoel af met voldoende water.
Beide methoden zijn afzonderlijk van elkaar bijzonder effectief voor het op een natuurlijke manier reinigen van je barbecueroosters, maar indien gewenst kun je ook beide opties toepassen voor een uiterst grondige reiniging.

2. Roest verwijderen van je grill
Methode met azijn: week de roestige delen van je barbecue een paar uur in witte azijn. Schrob de roest weg met een borstel of schuurspons en spoel vervolgens met ruim water af. Droog grondig om verdere roestvorming te voorkomen.
Methode met baking soda: Maak een pasta van drie delen baking soda en een deel water, dus bijvoorbeeld 3 eetlepels baking soda en 1 eetlepel water. Meng en roer dit in een kom totdat je een stevige, dikke pasta krijgt. Breng de pasta aan op de roestige delen van je barbecue en laat een paar uur inwerken. Schrob de roestige plekken nu met een borstel of schuurspons en spoel af met ruim water. Droog grondig om verdere roestvorming te voorkomen.
3. Buitenkant barbecue schoonmaken
Methode met azijn en water: Meng gelijke delen water en witte azijn en breng – bijvoorbeeld middels een spuitfles – aan op de buitenkant van je BBQ. Veeg het vervolgens schoon met een zachte doek of spons.
Methode met olijfolie: Breng een kleine hoeveelheid olijfolie aan op een zachte doek en veeg hiermee over de buitenste gedeelten van je barbecue. Dit herstelt de glans van je BBQ en beschermt de afwerking.

4. Vetresten verwijderen van BBQ
Methode met natuurlijk zeep en warm water: Maak een sopje van (biologisch afbreekbar) afwasmiddel en warm water en veeg het vet en vuil weg met een spons of doek.
Methode met baking soda en water: Maak een pasta van drie delen baking soda en een deel water, dus bijvoorbeeld 3 eetlepels baking soda en 1 eetlepel water. Meng en roer dit in een kom totdat je een stevige, dikke pasta krijgt. Breng de pasta aan op vetresten van je barbecue en schrob met een borstel of schuurspons schoon. Spoel goed af met water.
Houd je barbecue in topconditie
Met bovenstaande tips breng je jouw barbecue weer terug in topconditie. Om dit zo lang mogelijk zo te houden, is het raadzaam de BBQ na iedere grillbeurt goed schoon te maken. Dit voorkomt niet alleen de ophoping van vet en vuil, maar zorgt ook dat bacteriën geen kans krijgen. Wil je zeker weten dat je geen bacteriën op je barbecuerooster hebt zitten? Sluit dan de klep en zet het vuur van je BBQ op maximaal. Wanneer er een temperatuur van 75 graden Celsius of meer wordt bereikt, zullen alle bacteriën gedood worden.
